Μέση αύξηση πέριξ του 10% αναμένεται να καταγράψει στο σύνολο ο αριθμός των τουριστών, που θα διακινήσει φέτος στη χώρα μας ο τουριστικός όμιλος της Tui, ο οποίος για τη σεζόν του 2017 έχει αποφασίσει από τώρα να αυξήσει το πρόγραμμά του στο σκέλος της κρουαζιέρας σε ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς.

Αυτό ανέφερε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο διευθυντής Τύπου για τις διεθνείς αγορές του ομίλου κ. Μπερντ Χόφμαν, ο οποίος συμμετείχε σε κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Tui που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα μας. Η θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για ανοδικό κλείσιμο στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού τη φετινή σεζόν. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο, έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 10%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, τόνισε ότι το στοίχημα τώρα έχει να κάνει με την πορεία των εσόδων.

Ο κ. Χόφμαν σημείωσε για την Ελλάδα ότι μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία περιλαμβάνεται στις σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ευρώπης. Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπογράμμισε ότι καταγράφεται μία δυναμική των κρατήσεων στους ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Tui τη φετινή σεζόν αύξησε κατά 14% σε σχέση με το 2015 τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις στην Ελλάδα, ενώ κατάφερε και μικρή διεύρυνση της σεζόν σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Για το 2017 υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του ομίλου με ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Ισχυρή παρουσία έχει ο όμιλος στη χώρα μας και μέσω των επτά ξενοδοχειακών του ταυτοτήτων. Συνολικά, έχει εντάξει στο ξενοδοχειακό του χαρτοφυλάκιο περί τις 40 μονάδες σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Σε αυτή τη χρονική φάση ειλημμένη απόφαση της Tui για τη σεζόν του 2017 είναι η διεύρυνση του προγράμματός της στο σκέλος της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον κ. Χόφμαν, σημαντικά λιμάνια για την Tui είναι αυτά της Σαντορίνης, του Πειραιά, της Ρόδου, της Νάξου, της Σκιάθου και της Κέρκυρας. Ο όμιλος μέσω των τριών εταιρειών κρουαζιέρας που ελέγχει, διαθέτει σήμερα ένα στόλο 14 κρουαζιερόπλοιων. Μία εξ αυτών των εταιρειών, η Tui Cruises διαθέτει 5 κρουαζιερόπλοια, ενώ μέχρι το έτος 2019 θα προσθέσει στον στόλο της άλλα 3 νέα κρουαζιερόπλοια. Ο όμιλος της Tui έχει θέσει ως στόχο τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων να παρουσιάζουν κατ’ έτος για την επόμενη τριετία αύξηση πέριξ του 10%.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Tui κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η καταγραφή νέων πεδίων συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας αλλά και η εξέταση των δυνατοτήτων ενδυνάμωσης περιοχών που αντιμετώπισαν φέτος μερική υστέρηση. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει και της προετοιμασίας για τη σεζόν του 2017 θα συνεχισθούν.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΟΤ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ TUI


Πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα συνάντηση της Αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, του  κ. Thomas Ellerbeck, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Oμίλου TUI, και  του κ. Μιχάλη Μαυρόπουλου, Περιφερειακού Διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services,  με στόχο την στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας ως ελκυστικού παγκόσμιου προορισμού.

Ειδικότερα, η κα Κουντουρά και ο κ. Ellerbeck, συζήτησαν τις δυνατότητες για την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και σε επιμέρους θεματικούς τομείς όπως η κρουαζιέρα. Επιπλέον εξετάστηκαν προτάσεις προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η TUI ενδιαφέρεται να υλοποιήσει στην Ελλάδα για την σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων μέσα από την τόνωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά δήλωσε: «Μέσα από τη νέα μας τουριστική πολιτική προωθούμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο.  Επιδιώξαμε την  στενή συνεργασία μας με τον Όμιλο TUI από το 2015 με στόχο την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών για την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας και την ενίσχυση των τουριστικών ροών προς δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς. Η συνεργασία αυτή αποδίδει εξαιρετικά και στόχος μας είναι η άμεση επέκταση της το  2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τhomas Ellerbeck δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές αγορές του Ομίλου TUI και συγκαταλέγεται στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς της TUI παγκοσμίως. Η TUI έχει μακρά παράδοση και ισχυρή παρουσία στην χώρα, και αυτό όχι μόνο με τα φημισμένα ξενοδοχεία της, όπως είναι η Robinson, αλλά και με τα κρουαζιερόπλοιά της.
Φέτος, τα κρουαζιερόπλοια των τριών εταιριών κρουαζιέρας – η TUI Cruises, η Hapag-Lloyd Cruises και η Thomson Cruises– έχουν προγραμματίσει 120 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Θεωρούμε το Υπουργείο Τουρισμού έμπιστο και αξιόπιστο συνεργάτη, και επιδιώκουμε στενή συνεργασία και τώρα και στο μέλλον. Οι πελάτες μας αγαπούν την Ελλάδα  και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να την επισκεφθούν λόγω της ελκυστικότητας και της διαφορετικότητας των προορισμών της αλλά και της ζεστής φιλοξενίας που προσφέρει».

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην συνολική αύξηση που καταγράφεται στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα το 2016, καθώς και ειδικότερα στην εικόνα ανάκαμψης και ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής στα  νησιά του Αν. Αιγαίου που δέχθηκαν πιέσεις λόγω του προσφυγικού. Τόνισε επίσης ότι υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για την εξασφάλιση ότι οι προσωρινές δομές φιλοξενίας των προσφύγων θα ήταν άμεσα έτοιμες, πλήρως ελεγχόμενες και μακριά από τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, και δεν θα επηρέαζαν την τουριστική κίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε επίσκεψη στην Κω όπου συμμετείχε ο κ. Εllerbeck, ο  κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, και η κα Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού και αντιπρόεδρος του ΕΟΤ.
Κατά την επίσκεψη στην Κω επιβεβαιώθηκε η εικόνα ομαλότητας στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, η παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών, καθώς και η ελκυστικότητα που παρουσιάζει ο προορισμός.